Usvojena medijska strategija

Bez autora
Sep 28 2011

Predlog medijske strategije Srbije do 2016, sa ubačenim delom primedbi koje je prošle nedelje uputila EK, Vlada je usvojila u sredu na telefonskoj sednici. Prihvaćeno je ono za šta se smatralo da je relevantno da se nađe u Strategiji. Primedbe nisu bile suštinske, pre bi se moglo reći da je reč o preciznijim definisanjima. Najvažniji segment Strategije je da se država povlači iz svih medija u roku od dve godine. Glavna primedba EK, koja se odnosila na formiranje šest regionalnih javnih servisa, ipak, nije uvažena. Ovi servisi biće osnovani jer država ne sme da dozvoli da građani ostanu bez medija koji ih informišu o regionu. Ali zato jeste prihvaćena primedba EK o jasnim pravilima za državno oglašavanje. Izvori finansiranja medija u Srbiji koncentrisani su u rukama malog broja učesnika, pa je potrebno primeniti pravila o zaštiti konkurencije, kako bi se sprečila koncentracija marketinških budžeta i njihova distribucija na način koji može da rezultira zloupotrebom dominantnog položaja i uticajem na profesionalni i finansijski integritet medija.

Usvojena medijska strategijaPredlog medijske strategije Srbije do 2016, sa ubačenim delom primedbi koje je prošle nedelje uputila EK, Vlada je usvojila u sredu na telefonskoj sednici.

Ovo je za ”Novosti” potvrdila i Dragana Milićević-Milutinović, pomoćnica ministra kulture zadužena za medije.

- Prihvatili smo ono za šta smo smatrali da je relevantno da se nađe u Strategiji. Primedbe nisu bile suštinske, pre bi se moglo reći da je reč o preciznijim definisanjima. Najvažniji segment Strategije je da se država povlači iz svih medija u roku od dve godine - kaže Milićević-Milutinović.

Glavna primedba EK, koja se odnosila na formiranje šest regionalnih javnih servisa, ipak, nije uvažena. Ovi servisi biće osnovani jer, kako kaže pomoćnica ministra, država ne sme da dozvoli da građani ostanu bez medija koji ih informišu o regionu. Ali zato, po njenim rečima, jeste prihvaćena primedba EK o jasnim pravilima za državno oglašavanje. Kako je navedeno u primedbama, ”izvori finansiranja medija u Srbiji koncentrisani su u rukama malog broja učesnika, pa je potrebno primeniti pravila o zaštiti konkurencije, kako bi se sprečila koncentracija marketinških budžeta i njihova distribucija na način koji može da rezultira zloupotrebom dominantnog položaja i uticajem na profesionalni i finansijski integritet medija”.

- Prihvatili smo rešenja u skladu sa evropskim propisima - kaže Dragana Milićević-Milutinović.

Mediji saveta nacionalnih manjina, uprkos primedbama, ipak će biti finansirani iz budžeta, a Strategija planira i precizne rokove za privatizaciju Tanjuga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik